Het winterklaar maken van uw olijfboom of palmboom

Het winterklaar maken van uw olijfboom, palmboom of vijgenboom.

Een olijf- of palmboom is een mediterrane boom uit het Middellandse zee gebied. Dat wil zeggen dat deze bomen prima in Nederland kunnen groeien, maar in de winter wel beschermd moeten worden tegen de vorst. Olijf- en palmbomen zijn wintergroene bomen, wat wil zeggen dat deze zijn blad behouden in de winter. Omdat voor het bladbehoud toevoer van voeding en vocht noodzakelijk is, is het van belang dat de kluit van deze bomen niet bevriest. Daarom raden wij u aan uw olijfboom op palmboom goed in te pakken. Bekijk hier ons assortiment winterbescherming.

Let op: palmbomen en olijfbomen zijn erg gevoelig voor sneeuw en ijzel. Wanneer deze weersomstandigheden zich voor doen, raden wij u aan om de palmboom of olijfboom in ieder geval met een vlieshoes te beschermen tegen de sneeuw of ijzel. Ook wanneer het niet heel hard vriest. Het gewicht van sneeuw of ijzel op het blad kan er namelijk voor zorgen dat de bladeren gaan uitscheuren.

Let op 2: zorg ervoor dat de beschermhoes goed ‘aan’ zit en geen los stof heeft hangen en dat hij voor zover dat mogelijk is uit de wind staat! Scherpe takken en wind kunnen schade aan de hoes aanbrengen. 

Lees hieronder over het winterklaar maken van uw olijfboom en palmboom en met welke materialen u deze het beste kunt beschermen tegen de vorst in de winter.
Klik hier om direct naar onze webshop te gaan.

Hoe beschermt u een olijfboom tegen de vorst?
Een olijfboom met robuuste stam en omtrek van 30-40 cm kan in Nederland een temperatuur van ongeveer -12 graden aan, mits deze in de volle grond staat. De wortels van een olijf- of palmboom bevriezen in een bak namelijk veel sneller dan in de volle grond. Wanneer de olijf in een pot staat, is hij winterhard tot -6 graden. Omdat de gevoelstemperatuur ook van belang is bij de vorstbescherming, is het verstandig om uw olijfboom al in te pakken bij voorspelde temperaturen van –5 graden, daar de gevoelstemperatuur vaak lager kan uitkomen.

Een olijfboom met een gladde stam en omtrek van 30-40 cm is wat minder sterk en kan een temperatuur aan van -8 graden in de volle grond. Wanneer deze olijf in een pot staat, is hij winterhard tot -4 graden. Wij raden u aan om uw olijfboom met kleine, gladde stam in te pakken bij voorspelde temperaturen van –3 graden in pot en –6 graden in volle grond, omdat ook hier de gevoelstemperatuur lager kan uitkomen.

Uw olijf met robuuste stam staat in de volle grond, ga dan als volgt te werk voor het winterklaar maken van uw olijfboom:

 Uw olijfboom met gladde dunne stam staat in de volle grond, bescherm dan uw olijfboom als volgt in de winter:

Uw olijfboom staat in een pot, bescherm uw olijfboom dan als volgt tegen de vorst:

uitleg_winterbescherming-goed-580x186

Hoe beschermt u een Chamaerops humilis, Phoenix Canariensis, Washingtonia of Butia tegen de vorst?
De Chamaerops en Butia zijn winterhard tot -12 graden in de volle grond en tot -6 graden in een pot. Omdat de gevoelstemperatuur ook van belang is bij de vorstbescherming, is het verstandig om uw palmboom al in te pakken bij voorspelde temperaturen van –3 graden, daar de gevoelstemperatuur vaak lager kan uitkomen.

De Phoenix en Washingtonia zijn winterhard tot -6 graden in de volle grond en tot -3 graden in een pot. Wij raden u aan uw palmboom al in te pakken bij voorspelde temperaturen van –2 graden, daar de gevoelstemperatuur vaak lager kan uitkomen.

Als uw palm in de volle grond staat, raden wij u aan als volgt te werk voor het winterklaar maken van uw palm:

Bind de bladeren met tape bij elkaar;
Wikkel rondom de kluit, de stam en het blad een lichtslang (geen LED) die warmte afgeeft;
Leg daar vervolgens 2 stromatten omheen;
Doe als laatste de beschermhoes (boomjas) om de palm.

Als uw palm in een pot staat, raden wij u aan als volgt te werk te gaan om de palm te beschermen tegen de vorst in de winter:

Hoe beschermt u een Trachycarpus fortunei of Trachycarpus Wagnerianus tegen de vorst?
Een volwassen Trachycarpus (minimaal 100 cm hoog) is winterhard tot -15 graden in de volle grond en tot -9 graden in een pot.

Als uw palm in de volle grond staat, raden wij u aan als volgt te werk te gaan voor het winterklaar maken van uw palm:

Een Trachycarpus hoeft in de meeste gevallen niet ingepakt te worden. Wel is het verstandig, als de palm in de wind staat, de bladeren met tape bij elkaar te binden.
Indien er temperaturen van -15 of meer voorspeld worden, dient u rondom de kluit en stam een lichtslang (geen LED) die warmte afgeeft te wikkelen;
Als u eerder de bladeren nog niet bij elkaar heeft gebonden, doet u dat nu;
Vervolgens gaat er als laatste een beschermhoes om de kroon.

Als uw palm in een pot staat, raden wij u aan als volgt te werk te gaan om uw palmboom te beschermen tegen de vorst:

Indien de pot verplaatsbaar is, kunt u deze het best in een vorstvrije schuur of garage plaatsen. Dan is de boom voldoende beschermd.
Als de pot niet verplaatsbaar is, wikkelt u rondom de kluit en de stam een lichtslang (geen LED) die warmte afgeeft;
Om de bak doet u vervolgens noppenfolie, wat ervoor moet zorgen dat de kluit niet te nat wordt;
Als laatste doet u de beschermhoes (boomjas) om de palm.

Hoe beschermt u een vijgenboom tegen de vorst?
Een vijgenboom is winterhard tot -16 graden in de volle grond en tot -8 graden in een pot.

Uw vijg staat in de volle grond:

Vijgenbomen zijn goed winterhard en worden normaliter niet ingepakt voor de winter. Echter met temperaturen van -16 graden of kouder, kunnen vijgenbomen flink invriezen. Daarom is het verstandig om bij voorspelling van deze temperaturen de stam van uw vijgenboom te beschermen met noppenfolie.

Uw vijg staat in een pot:

Indien de vijg in een verplaatsbare pot staat, raden wij u aan de vijg in een vorstvrije garage op schuur te zetten. Dan is de vijg voldoende beschermd.
Als de vijg niet in een verplaatsbare pot staat, kunt u de pot het beste beschermen met een laag noppenfolie. Ook de stam en dikste takken voorziet u van 1 of twee lagen noppenfolie.

 Klik hier om direct naar onze webshop te gaan.

Hierboven staat beschreven hoe u uw mediterrane beplanting het best kunt inpakken. Dit moet voldoende bescherming bieden tegen de vorst. Het kan helaas gebeuren dat een boom die goed ingepakt is, toch niet schade vrij de winter uitkomt. Hier zijn wij niet aansprakelijk voor.
Denk er ook aan, als het weer het toelaat, uw beplanting af en toe te laten luchten. Als het een dag iets minder koud is, kunt u de hoes gerust even openzetten.

img_1239

iDeal Paypal PostNL DHL
Copyright © 2024 Palmerie. Alle rechten voorbehouden.